Slova - " hlad je nejlepší kuchař " nejsou jen prázdným žvaněním do průvanu.
Je na nich velký kus pravdy a jsem přesvědčená, že jsme tu situaci kolikrát všichni do jednoho zažili.
Myslím, že ta stejná pravda platí i v případě, že zaměníme slovo hlad za zbytky.
Dělala jsem si úklid v lednici. Může se stát, že ten jogurt úplně vzadu už není k jídlu ani se zavřenýma očima. Byl jednoduše vždycky moc daleko :o) a přesně proto, jednou za týden vše pořádně kontroluju a rovnám. Takhle jsem narazila na Marcarpone, které jsem před nějakou dobou koupila, že vytvořím Tiramisu, ale nějak z celé akce sešlo.
Víme kolik Mascarpone stojí a tak jsem jej nechtěla odložit zpátky s tím, že se během týdne k něčemu určitě dokopu. Vzpomněla jsem si na recept, který mám napsaný v deníčku ještě z dob života v Holandsku.
A pustila se do něj.
Tentokrát se maximálně povedl, jelikož mi základ krásně mohl šlehat robot a čerstvou kávu namlela mašinka hned vedle. Což jsou jednoduše výhody, které v karavanu s jednou prodlužkou nemáte.
Ingredience:
- 240g hladké mouky
- 180g cukr krupice
- 250g mascarpone
- 130g mléka
- 2 vajíčka
- pár kapek vanil. extraktu
- kypřící prášek
- lžička jedlé sody
- špetka soli
- 3 lžíce kakaa
- min. 5 lžic silné kávy
Do mísy si dáme mascarpone s cukrem, extraktem a šleháme na maximum do pěny. V menší misce vedle si mezitím smícháme mouku, sůl, sodu a kypřící prášek.
Do vyšlehaného krému dáme dvě celá vajíčka a pak pomalu, střídavě přisypáváme směs z mouky a mléko.
Všechno chce svůj čas. Nikam nespěchejte a dejte těstu možnost vše pořádně promíchat a našlehat.
Pak si jej rozdělíme na dvě častí. K jednomu přisypeme kakao a přilijeme kávu.
Do máslem vymazané a moukou vysypané formy vlijeme těsto. Střídáme vrstvy. Já jsem začala světlou, pak tmavou, světlou a na závěr zase tmavou část.
Bábovku pečeme na 180 stupňů minimálně 50 minut.
Každá trouba peče jinak a pro jistotu vždy dělám kontrolu píchnutím špejlí do těsta.
Upřímně? Je to doslova nebe v hubě. A pokud se do bábovek všeobecně moc nepouštíte, jelikož Vám přijdou suché a o ničem. Po téhle už nebudete dělat jinou.
Dobrou chuť.
Barulek dneskaj idem do toho, to mascarpone sa mi tam popačuje :)
OdpovědětVymazatLeninka ... moc se těším na výsledek ... bude to dobrota. Já jsem snědla celou skoro sama :o)
Vymazat