Kdy je ten správný čas ochutnávat nové věci?
Teď ... Každý den .... Každé ráno ...
Snažila jsem se obohatit jídelníček o potraviny, které by mi zlepšily zažívání.
Řepa obsahuje velké množství vlákniny a tak likviduje jedovaté látky ve střevech.
Předchází se tak zácpám i průjmům.
Jenže ... když se řekne řepa, vybavil se mi ten hrozný sladkokyselý salát
ze školní jídelny. Nakrájený na kostičky,
No ... jednoduše řečeno, fanouškem řepy jsem rozhodně nikdy nebyla.
Saláty dělám na spoustu způsobů. Naučila jsem se to hlavně proto,
abych v lednici k plátkům pečeného masa vždy měla nějakou bezlepkovou přílohu.
Myslela jsem si, že to bude takový pokus - omyl.
Pozvali jsme s manželem rodinu a přátelé a já jsem je jen tak mezi řečí informovala o tom,
že jsem zkoušela salát a zda by jej nechtěli ochutnat.
Ochutnali ...... zamilovali si ho.
Měla jsem obrovskou radost, jak jednoduše se dá něčemu novému podlehnout.
Jak jednoduše se může něco dostat na Váš jídelníček a do Vaši ledničky.
A jak já miluju je, jelikož se nebojí ochutnat jakoukoli potrhlou
novinku se kterou nakráčím do místnosti.
Dnes se s Vámi o něj podělím.
Věřím tomu, že podobných najdete spoustu všude okolo, ale tenhle je s mým příběhem,
s mými růžovými prsty a třeba si při jeho přípravě vzpomenete na jednu
potrhlou holku co jí řepu aby si nemusela kupovat endiaron.
Pojďme na to ....
Ingredience:
* 4 řepy
* česnek
* kozí sýr / balkánský sýr
* slunečnicová semínka
* salátové listy (podle vaši chuti.. rukola, polníček)
* olivový olej
* balsamico ocet
* sůl, pepř
* tymián
* rozmarýn
* 4 pomeranče (dnes je tam nemám,
ale jsou v téhle kombinaci výborné)
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Každou řepu očistíme kartáčkem, jednotlivě vložíme do alobalu, neloupeme. Vytvoříme si takový měšec. Polijeme jednou lžící olivového oleje a dvěma lžičkami balsamica. Přidáme sůl, pepř, tymián a rozmarýn. Nakonec ke každé řepě ještě vložíme dva stroužky česneku.
Alobal uzavřeme a všechny vložíme na jeden plech. To je proto, aby se pro případ protrhnutí alobalu nevylil olej to trouby.
Pečeme hodinu a půl.
Vytáhneme, rozbalíme a necháme úplně vychladnout.
Potom si řepu oloupeme (půjde to jako po másle) nakrájíme na plátky a vložíme do misky.
Na suché pánvi si opražíme semínka, přidáme k řepě.
Nakrájíme sýr na menší kousky. Já větší část smíchám s řepou a pak ještě nasypu nahoru.
Teď už jen smícháme s vybranými salátovými listy.
Vychladíme v lednici.
Nezbývá nic jiného než Vám popřát dobrou chuť.
Myslím, že teď když je léto v plném proudu,
je řepový salát úžasným obohacením k Vašemu grilování nebo pikniku s přáteli.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Jsme rády za jakoukoli stopu :o)