neděle 16. října 2016

Křehký hruškový koláč.

Podzim už je v plném proudu, v krbu to praská a proto je čas na nějaký ten koláč. Touhle dobou mám té dýně okolo plné zuby a tak jsem se letos rozhodla upéct z jiného ale stejně sezónního ovoce.

Koláč, který je vláčný a vypadá luxusně. Víte proč? Je totiž i na vidličku ke kávě když přijde nějaká důležitá návštěva. Příprava je ale úplně jednoduchá a provoní Vám celý dům vanilkou a máslem. Navíc jsem si koupila novou zástěru a bylo načase ji trochu zašpinit od mouky. 



Ingredience na těsto:
* 200g hladké rýžové mouky 
* 150g změklého másla
* 20g sypané stévie
* 1 vajíčko
* trošku skořice

Všechny složky zapracujeme do sebe. Doporučuji ručně, těsto se dost lepí. Zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na 30 minut do ledničky. 


Ingredience na krém: 
* 300ml mandlového mléka
* 200g měkkého tvarohu
* 10g sypané stévie 
* 3 hrušky
* šťáva z jednoho citrónu
* můžete zakápnout i trochou rumu 

Z mléka, stévie a pudinku si uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout. Poté po částech přimícháváme tvaroh. 
Z lednice vytáhneme těsto. Do formy vložíme pečící papír a těsto prsty tvarujeme jak je potřeba. Nezapomeňte na okraje! Hrušky si oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme jak jen se nám líbí. Pokapeme je citrónovou šťávou. Na těsto navršíme krém a položíme na něj hrušky.
Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut



Jak jste na tom vlastně s hruškami? Já je mám hrozně ráda. Úplně nejvíc jako sladký kompot od babičky, Jsem schopná vzít si sklenici a lžičkou jej jen tak sníst. Mňam ... 
Myslím, že se o nich mluví málo vzhledem k tomu, jak nám prospívají.

Vliv hrušky na naše zdraví:

  • snižuje riziko vysokého krevního tlaku, infarktu a mozkové mrtvice
  • zbavuje nás virů v našem těle
  • snižuje riziko onemocnění v našem těle
  • obsahuje Quercetin - antioxidant, který pomáhá prevenci rakoviny
  • obsahuje vysoké úrovně bóru, což nám pomáhá udržet si vápník v těle
  • snižuje riziko osteoporózy
  • pomáhá při léčbě zácpy
  • má nízký glykemický index, který je dobrý pro diabetiky
  • posiluje imunitní systém
  • vařené a pečené se používají proti kašli a záduchu

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsme rády za jakoukoli stopu :o)