středa 24. února 2016

Banánový chlebík. Bez lepku i pro vegany.


Dneska to bude zase o sladkém. Mám pro Vás nachystán ještě jeden recept, ale řekla jsem si, že něco sladkého už tu delší dobu nebylo, tak proč ne. 
V jednu chvíli byl internet přímo přeplněn recepty na tento chleba. Málo kdy ovšem narazíte na bezlepkový a experimentovat hned na první pokus se kolikrát nevyplatí. To je pak lepší ty banány sníst na svačinu. Když už jsem se do něj pustila, rozhodla jsem se jej udělat i pro čtenáře, kteří se hlásí k veganské stravě.


Co si budeme povídat. Vždy je dobré mít nějaký dobrý recept tohohle typu. Nikdy nevíte s čím se návštěva ukáže a jak už jsem psala, snažit se experimentovat pár chvil před podávání večeře či společného brunche se kolikrát nevyplácí. V tu chvíli, kdy Vám kamarádka řekne, ale já už nejím žádné živočišné produkty, nebo Vám bratr přivede novou přítelkyni, která má stejný názor. Můžete se vytáhnout i s něčím jiným než se zeleninovým salátem. 


Každopádně je to i výborná snídaně pro Vaše děti, Vás samotné i pro chvíle, kdy dostanete chuť na něco sladkého. 

Proč mít doma banány? 
Banány jsou zdrojem draslíku, vitamínu B6, manganu, vitamínu C a vlákniny. Obsahují také aminokyselinu tryptofan, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon zlepšující náladu. Draslík pomáhá snižovat krevní tlak a reguluje zadržování vody v těle. Banány jsou také výbornou potravinou na žaludeční potíže, protože redukují nadměrnou kyselost žaludku a dráždění žaludeční sliznice. 
Banány uchovávejte při pokojové teplotě, dochází tak k optimálnímu dozrání plodu. Čím je banán zralejší, tím se zvyšuje podíl jednoduchých cukrů v banánu a to ovlivňuje výsledný glykemický index potravin. 

Ingredience: 
* 4 větší zralé banány
* šťáva z limetky 1 čl
* nízkotučný sojový bílý jogurt 150g
* olej (olivový, ořechový) 3 pl
* agávový sirup (oříškový) 5pl
* vanilkový extrakt 1čl
* sůl 1/2 čl
* soda 1 čl
* 2 hrnky mouky ( 1 hrnek hladké rýžové a 1 hrnek pohankové celozrnné) 
* prášek do pečiva bez fosfátu 1 čl
* skořice mletá 1 čl
* kakao 100% nebo carob 4 pl
* něco navíc - čokoláda s vysokým obsahem kakaa 100g na kousky, oříšky nebo různé čerstvé bobulovité ovoce


Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a formu na chlebík si vyložíme pečícím papírem. Banány rozmačkáme vidličkou na úplnou kašičku, pokapeme šťávou s limetky a promícháme. Jako další si v jedné misce smícháme všechny suché suroviny ( mouku, kakao, skořici, prášek do pečiva, sodu, sůl) a druhé misce všechny tekuté ( jogurt, olej, sirup, vanilkový extrakt, rozmačkané banány). 


Do tekuté směsi pomalu přisypáváme sypké ingredience a vše důkladně promícháme (nejlépe pomocí elektrického robata na nízké otáčky). 


Na závěr přimícháme kousky čokolády nebo jiné ingredience. Já místo čokolády do pečení většinou používá tyhle čokoládové hoblinky a je to dobrota. 


Celou směs nalijeme do formy a pečeme přibližně hodinu



Já si na něj ještě nakrájím kousky banánu a zakápnu javorovo-borůvkovým sirupem.

Napište, zda se i u Vás doma vždy najde trs banánů, a jak je máte nejraději? 

Dobrou chuť :o*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsme rády za jakoukoli stopu :o)