čtvrtek 31. března 2016

Máslovo - sýrové sůůšeee (nky)

Kolikrát už se mi stalo, že jsem se z minuty na minutu rozhodla pustit si film nebo seriál a doma nebyla ani jedna křupka. Což já mám jednoduše u koukání na televizi ráda. Taky se může stát, že pořádáte párty pro přátelé a chcete se vytáhnout s něčím jiným než oříšky v misce a klasickými jednohubkami. 

Pro všechny zmiňované příležitosti je tu dnešní recept. Nejen že je to dobrota sama o sobě, ale taky místo pečiva, namažete nějakou pomazánkou, nebo položíte kousek lososa a utrhnou Vám ruce
Chuť Vám přijde povědomá. Je to domácí recept na takové ty předražené máslové sušenky prodávané v krabičce a většinou začnete jíst a nejde přestat. 



Tak se pusťte do práce, jelikož z receptu tu máme více jak tři plechy. Aby byla atmosféra trošku jarní, rozhodla jsem se
 pro květinky a srdíčky se nepokazí nikdy nic. 

Ingredience na těsto: 
* 250g hladké rýžové mouky
* 150g na jemno nastrouhaného poloměkkého sýra 
* 1 větší vajíčko
speciální tip: 2 - 3 lžičky koření na chleba
* 150g másla
* 1 kypřící prášek bez fosfátu 
* 1/2 lžičky soli

Na ozdobení:
* vajíčko
* himalájská sůl
* sezamové semínko, lněné semínko, kmín (cokoliv co máme doma a rádi)

Veškeré ingredience na těsto vložíme do jedné misky a pořádně ručně propracujeme. Teplem se nám máslo bude pomalu
 rozpouštět a vytvoří perfektní hmotu. 


Plochu kde pracujeme si pomoučíme moukou, kterou jsme dávali do těsta a vyválíme si silnější plát. Ono záleží úplně na Vás, čím bude těsto tenčí, tím budou sušenky křupavější. Já mám raději když jsou takové polštářkové. Vezmeme vykrajovátka a už dírkujeme dokud nám těsto stačí. 


 Přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme na co máme chuť. Používám himalajskou sůl protože je hrubozrnná a na sušenkách vypadá i chutná skvěle. 


Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 15-20 minut


Takovým drobným tipem ještě je pro změnu dát do těsta rozmarýn. Ať už máte čerstvý nebo sušený. Je to naprosto dokonalé a zase něčím trošku jiné. 

Dobrou chuť a pusťte si k tomu něco napínavého :o*

1 komentář:

  1. Jééé, to je parádní recept! Jdu si ho opsat, protože zrovna minulý víkend jsme doma nadávali, že nemáme k večernímu filmu a vínu vůbec nic a tohle vypadá skvěle! Určitě to vyzkouším s bylinkami, lososem, creme fraiche a pažitkou, protože tahle kombinace je opravdu výborná! :)

    Lucka www.sleepy-cat.com

    OdpovědětVymazat

Jsme rády za jakoukoli stopu :o)