Jsou dezerty, které mám v paměti.
Ty o kterých vím, že když se jde nečekaně na oslavu nebo chci manžela překvapit mi vždy bodnou.
Rychlé, jednoduché, ale výborné. Navíc se blíží teplé období a chlazené, šlehané dorty se s radostí mlsají jen tak, při odpolední kávě. Nemyslíte?
Úplně nejlepší jsou domácí vajíčka. Udělají krém krásně žlutý. Ale pokud je nemáte nic se neději i tak je to velká dobrota.
Tentokrát jsem ho připravovala tajně po práci pro kamarádku k svátku. Musela jsem vymyslet něco, co se nepeče, jelikož kuchyň máme společnou a tam by mě hned prokoukla.
Ingredience:
* 500g Mascarpone
* 5 lžic cukru krupice
* uvařená silná káva
* 1 - 2 pytlíky cukrářských piškotů
* kakao na posypání
* 5 vajíček
* 2 panáky Amaretta
Jako první oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme aby se nám cukr rozpustil. Můžete v robotu, ale klidně stačí metlička, jen to déle potrvá. Ze samostatných bílků si vyšleháme tuhý sníh .
Do směsi žloutků a cukru postupně přidáme Mascarpone. To by se nemělo moc šlehat. Stačí ručně metličkou vypracovat na hladký krém. Do něj pak pomalu vmícháme vyšlehaný sníh. Položíme stranou a přichystáme si formu ve které chceme dezert mít.
Uvaříme silnou kávu a do ní vmícháme Amaretto. Pokud jej doma nemáte, já jsem dala mandlový rum a bylo to taky moc dobré :o) Cukrářské piškoty namáčíme do kávy z obou stran. Stačí na dvě sekundy. Vyskládáme si celé dno formy.
Jakmile máme pokryto, položíme první vrstvu našeho krému. Poté znovu piškoty a opět zbytek krému.
Nakonec povrch pěkně uhladíme a posypeme kakaem.
Já dávám vychladit do lednice přes noc, ale stačí 4 - 5 hodin pokud se nemůžete dočkat.
Pak jen naservírovat a nebo dlabat lžičkou rovnou z formy.
V létě pak klidně piškoty proložte ovocem, jako jahodami či borůvkami.
Je to vážně dobrota.
Svět je plný takových dobrot :o)
Máte rádi tyhle chlazené dezerty? Co říkáte na českou verzi z pomazánkového másla?
Jsem největší milovník tiramisu a právě teď mám na něj hroznou chuť, fakt děkuju! :D Něco mi řiká, že bych ho co nejdříve měla udělat! :D ;)
OdpovědětVymazatLucka www.sleepy-cat.com
Já jsem ze syrového vejce v dezertu dostala salmonelu, bylo mi tak zle, že už nikdy více, na to si dávám velký pozor, vždy se ptám -není v tom syrové vejce?:)
OdpovědětVymazat:o) to se Vám vůbec nedivím, že si teď syrové vejce nedáte ani za nic. V první chvíli jsem se taky bála co to udělá především s mým jindy citlivým zažíváním a vše okolo. Naštěstí si dávám vždy velký pozor na čerstvá vejce a je celkem jasné, že tohle není dezert na pět dní schování do ledničky. :o) Ale kdyby jste přeci jen chtěla zkusit, dejte vědět :o)
Vymazat