pátek 27. ledna 2017

chvíle se mnou.

Tak jsem si dala od blogování na měsíc pauzu. Není nic lepšího než si vyčistit hlavu. Prošla jsem si detoxem myšlenek. Těla určitě ne, potvrdila bych to včerejší večeří ve formě slaniny a vajíček, ale o tom to není. 

Na Vánoce jsem dostala vysněnou knihu LEŽ, psychothriller. Hrozně jsem se na ní těšila, ale dlouho jsem se nemohla přesvědčit k tomu si v klidu sednout a otevřít ji. 

Udělala jsem tak minulou neděli a bylo to úžasné. Lehla jsem si do flanelového povlečení, otevřela knihu a stránka po stránce mizela a přesouvala se do mé hlavy. 

Trvalo mi to tři dny, než jsem ji přečetla. Tak moc jsem hltala každé slovo autorky. 
A o čem, že to vlastně je? 

Příběh vypráví asi 30-tiletá Jane, která pracuje v útulku pro zvířata. Miluje svou práci, vždy ji chtěla dělat. Když jí v práci přijde vzkaz, který říká, že odesílatel ví o její původní totožnosti, je v šoku. Její přítel a jeho dcera jsou náhle v ohrožení a Jane sama platí zdravým jak svým, tak zvířat v útulku. 
Příběh je opravdu dechberoucí. Hlavně ze začátku, když toužíte vědět, co se stalo. Vždyť přece před pěti lety jela jen na dovolenou se svými 3mi kamarádkami. Co se mohlo stát?! Kromě toho, že si lezou na nervy, přece nic zvláštního... jenže odpočinkový hotýlkem na vrcholku Annapurny není jen obyčejné místo pro turisty... založili jej cestovatelé, co se kdysi potkali a chtěli pro turisty vytvořit místo pro odpočinek. Ale to se trošku zvrhlo. Lidé mizeli, pálili své pasy, prohlašovali se za členy sekty, žijící v horách, zamlouvali si sexuální styky s nově příchozími turisty. Lidé umírali, byli mučeni, jejich hlavy bylo pod náporem tlaku na to, zapomenou  na svůj život, zůstat.. Upálili jimi zavražděnou turistku na hranici, před zraky všech.. 

Tohle vše v sobě knížka nese. Vzpoura, která se stala, katastrofa, která hotel postihla, lidi, kteří nezasloužili umřít a lidi, kteří si  nezasloužili nic jiného než zemřít. 



Kniha je opravdu temná, hořká, pálí Vás u srdce a těžkne Vám na hrudi, ale stojí za to být čtena. 

Pro někoho, kdo má rád tajemné příběhy jako dělaná. Pro mě byla trošku těžká, odvinula jsem se od svých obvyklých románů a ještě chvíli se k nim vracet nebudu. Bylo mi dopřáno shlédnutí Pána prstenů (odkaz) a jelikož mě film dostal na kolena, knížky už se ke mě dopravují. Nemůžu se dočkat. 


Taky jsem fascinovaná tím, jak všichni do jednoho, jako ovce kritizovali 50 Odstínů Šedi/ Temnoty/ Svobody, jako porno pro maminky, trapný sexuální román, kravinu, volovinu aj. Ale když jde do kin film, tak v něm nenajdete volné místo pro někoho, kdo byl knihami unešen... Fascinující. 

No nic, je pátek, takže krásný víkend plný dobrodružství, nebo třeba válení se v posteli s knihou. Já mám na víkend svojí psí holčičku konečně u sebe a nemůžeme dočkat až se vyválíme ve sněhu. 

Loučím se s jednou novinkou

Krásný víkend všem ^^ 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsme rády za jakoukoli stopu :o)