pondělí 17. dubna 2017

Chlebové placky pro všechno.

I když to venku rozhodně nevypadá, období salátů se nám blíží. 
Pokud se chystáte nějaký připravit jako oběd nebo třeba na cestu do přírody, je tu vždy jedna otázka. Bude všem na nasycení stačit jen salát? 

No právě. A pak, když už se děláte s nějakým výborným salátem přeci nenabídnete rohlík. 
Nedávno jsme vyzkoušeli tyhle chlebové placky. Ještě jsem neměla sice možnost pustit se do bezlepkové verze, ale tu sem časem přihodím jako poznámku pod čarou. 

Můžete si je zcela přizpůsobit dle svých chutí a momentálních zásob u Vás v kuchyni. 



Ingredience: 


* 400g hladké mouky
* 160g žitné chlebové mouky
* 1 sáček sušeného droždí 
* 2 lžičky himalájské soli
* 2 lžíce olivového oleje
* 400ml vlažné vody
* semínka (slunečnice, lněná, dýňová, sezamová)
* klidně přidejte olivy, sušená rajčata nebo oříšky

V misce si smícháme obě mouky, droždí a sůl. Přilijeme olej. Postupně přidáváme vodu a vypracujeme hladké těsto. Ze začátku se bude dost lepit. 
Jako poslední přidáme semínka nebo jiné chuťovky. To mi jde nejlépe, když si těsto vyndám na pomoučený vál a zapracovávám oběma rukama. 

Poté vrátíme těsto zpátky do misky, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně půl hodinky odpočinout. Nijak zvlášť nám nenakyne (jde nám o křehké placky nikoliv nadýchaný bochník).

Z odpočinutého těsta odkrajujeme kousky a vyválíme placky. Tloušťka přibližně 2 - 5mm. 
Nachystáme si plech a vyložíme jej pečícím papírem. Vyválené placky naskládáme na plech. 

Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů přibližně 15 - 20 minut
Zbožňuju pozorovat, jak placky v troubě získávají tvar. 

Placky jsou nejlepší ještě teplé. Ale až vystydnou budou krásně křupavé, Stačí přiložit k salátu nebo nějaké krémové polívce. 


Kromě toho, aby se Vám těsto povedlo přeji hlavně krásné počasí. Ať už můžeme vytáhnout ty piknikové košíky a batohy se svačinou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jsme rády za jakoukoli stopu :o)