Jeden z nejvoňavějších receptů již při jeho přípravě.
Voní jakoby jste si doma vařili svou vlastní nutellu. Ale ne tu plnou všeho možného, ale z oříšků a kakaa.
V Holandsku jsme si navykli na jednu malinkou věc. Pauzu s kávou a buchtou. Většinou jsme jezdili po sadech a pauzu trávili v autě s termoskou plnou kávy a krabičkou něčeho napečeného. Především z jednoho důvodu. Mají tam malý výběr oplatků, sušenek a podobných věcí. Když už jsme něco našli, byla na tom pořádná vrstva cukru nebo takové té příšerné růžové polevy. Dodnes si pamatuju, jak jsem si vozili z domů i dvě krabice oplatek Florenty. Samozřejmě jenom ty mandlové, to je snad jasný.
Nejlepší však stejně bylo, když jsme si v neděli našli chvilku, ulovili moment, kdy byla volná trouba a splácali na plech něco vlastního. Když jsem tehdy donesla mezi místní první obyčejnou klasickou bábovku, zmizela do 10 minut.
Tuhle tradici jsme si přenesli i do života a tak tedy i do práce u nás. Manžela v práci v pondělí už kolega nedočkavě vyhlíží, jestli přijde s krabičkou v ruce nebo ne :o) A u nás v Knize, jsem si je všechny už taky krásně rozmazlila.
Dnes mám pro Vás recept na jednu dokonalou maličkost. Vždy ji ještě na plechu nalámu na různé nepravidelné kousky a mlsám podle nálady.
Pokud už jste přepapaní mazanců a beránků, tak se na to pojďme vrhnout.
Ingredience:
- 100g másla pokojové teploty
- 140g cukru moučka
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 2 velké lžíce holand. kakaa
- 1 vajíčko
- 1 lžička vanil. extraktu
- 75g hladké mouky
- 100g lískových oříšků
Trouby si předehřejeme na 200 stupňů. Vezmeme si plech o max. velikosti 25 x 35 cm a vyložíme pečícím papírem.
Smícháme máslo a cukr a v robotu vypracujeme na nadýchaný krém. Přidáme kypřící prášek, kakao a mícháme dohladka. Dále pak vajíčko spolu s vanilkovým extraktem. Teď šleháme pořádně, dokud se vše nespojí v jednotnou směs.
Prosejeme si mouku a postupně přimícháváme, až se všechno spojí a vznikne těsto, které bude připomínat máslo.
Teď se nakloňte, abyste zjistili, jak dokonale voní. Ano, už teď. A to ještě není v troubě.
Těsto rozetřeme rovnoměrně na plech. Posypeme oříšky a jemně je do něj zatlačíme. Dělám to proto, že těsto moc nenakyne a pak nemám ráda, když spousta oříšků po upečení opadává.
Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.
Po vytažení z trouby si nalámejte kousky jaké jen chcete dokud je těsto ještě teplé.
Taky si vytváříte podobné pauzy? Nebo v práci rychle vypijete na stojáka kafe z automatu a šup rychle k povinnostem?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Jsme rády za jakoukoli stopu :o)